Conclusie met betrekking tot vermogensmeters geschikt voor handbikes

In de afgelopen 4 artikelen heb ik verschillende vermogensmeters beschreven. Duidelijk is geworden dat er veel soorten en merken vermogensmeters op de markt zijn. En het aantal groeit nog snel. De meeste vermogensmeters zijn helaas nog niet getest. Een aantal wordt al gebruikt door handbikers, maar een groot deel nog niet.

Het valt op dat de prijs aan het dalen is. Er zijn twee vermogensmeters die op alle handbikes gemonteerd kunnen worden: de Powertap G3 en de Watteam Powerbeat, waarbij de Powertap het voordeel heeft dat die al veel langer op de markt is en dat mogelijke kinderziektes zijn verholpen. Wel is de Watteam vermogensmeter goedkoper en in het voordeel als je meerdere voorwielsets hebt.

Er zijn meer nauwkeurige meters op de markt, maar die hebben bijna allemaal hetzelfde nadeel: ze zijn voor een beperkte groep handbikes geschikt: de AP3 handbikes. Dit zijn wedstrijdhandbikes waarbij de handbiker plat ligt en er ruimte is om standaard fietscranks te monteren. Voor hen is er ruime keuze uit vermogensmeters die op cranks of spider of op beide gemonteerd zitten. Wil je dan ook met een klein verzet kunnen handbiken dan biedt Quarq de meest geschikte modellen.

Als je een vermogensmeter in je spider wilt en je standaard handbike cranks behouden, dan heb je een aanpassing aan je handbike nodig. Daarentegen is de Limits Power vermogensmeter weer een stuk eenvoudiger, maar dan moet het schroefdraad van je handvatten wel gelijk zijn aan dat van fietsenpedalen, en dat is niet bij elke handbike het geval. En dat geldt ook voor de Ashton instuments vermogensmeter, die in de trapas past: hij moet maar net in jouw trapas passen.

 

Waar koop je een vermogensmeter?

Vermogensmeters zijn veelal online verkrijgbaar. FuturumshopMath Salden, Wiggle en Mantel zijn bijvoorbeeld webwinels waar je een vermogensmeter kunt aanschaffen. Een voorwaarde is dan wel dat je er zelf raad mee weet. Als dat niet het geval is kun je ook bij een fietsenzaak terecht. Zij kunnen naast verder adviseren ook een vermogensmeter monteren. Laat wel eerst weten dat je een vermogensmeter op een handbike wilt laten monteren. Niet alle fietzenzaken zijn bereid om een aanpassing aan je handbike te doen, omdat ze de aansprakelijkheid niet willen of kunnen dragen bij eventuele garantiegevallen. Gespecialiseerde zaken op het gebied van racefietsen en mountainbikes, zoals TRIA fietsen in Lieshout, hebben waarschijnlijk meer kennis over vermogensmeters, omdat deze bedrijven het meest met vermogensmeters te maken hebben. De handbikeleveranciers, zoals Sunrise, Invacare, Double Performance,Frontline,Mobility Products en TNS leveren geen vermogensmeters op handbikes. Daar is wel veel kennis op het gebied van de handbikes, dus een combinatie van de gespecialiseerde vermogensmeterleverancier en de handbikeleverancier kan het gewenste resultaat opleveren. Dan moeten de betrokken partijen wel goed met elkaar samen kunnen werken.

Informatie over het gebruik van vermogensmeters door handbikers is binnenkort te vinden op www.handbikefreak.nl. Op deze site kun je overigens ook terecht voor meer handbike gerelateerde onderwerpen, zoals instructievideo’s en tests met verschillende handbike gerelateerde onderdelen. Voor meer informatie en advies over vermogensmeters kun je contact opnemen met mij. Hieronder nog een aantal links die te maken hebben met het trainen met vermogensmeters.

Voor meer informatie over trainingsapps voor je smartphone: http://www.smamiddennederland.nl/wp-content/uploads/2013/02/Trainen-met-je-smartphone.pdf

Meer informatie over zones berekenen:
http://www.bike-power.nl/vermogenszones-berekenen/

Meer informatie over software voor vermogensmeters:http://darrencope.com/cycling-software/

Meer informatie over vermogensmeters: https://www.mantel.com/blog/het-nut-van-een-powermeter/

http://www.wielrenner.eu/vermogensmeter/

https://www.dcrainmaker.com/2016/09/power-meters-buyers-guide2016-edition.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rekstrookje

Geef een antwoord