Doelen stellen is de sleutel tot succes

WK Masters Baselga, mijn hoofddoel van afgelopen seizeon

Mijn doel is bereikt! Als sporter ben ik actief met schaatsen, maar je herkent het wellicht wel: druk met kinderen, druk met werk dus het schaatsen stond op een laag pitje.  Dat wilde ik anders, ik wilde weer serieus met schaatsen bezig te zijn. Daarom heb ik een hoofddoel opgesteld: deelname aan het WK Masters. Daar heb ik aan mezelf kunnen laten zien dat ik nog steeds kan groeien in prestatie als ik een focus heb op dat doel. De weg ernaar toe is vaak belangrijker dan het resultaat!

Daarom heb ik een aantal subdoelen (kleinere doelen) opgesteld, om me niet helemaal blind te staren op dat ene hoofddoel. Zo wilde ik mijn 3000m verbeteren en later ook mijn 5000m. Daarna heb ik mijn pijlen gericht op de 1500m en startsnelheid. Zo ben ik gedurende het seizoen weer gegroeid in het allround schaatsen en ben ik ook nog clubkampioen geworden.

Doelen stellen is de sleutel tot succes als je wel meer wil sporten en het lukt niet helemaal. Je droomt ervan om een keer een flinke alpencol op te rijden of de beste in je sport te worden en op het hoogste schavot te staan. Dat is mooi, een droom is een goed begin. Maar die droom bereik je niet ineens. Daarvoor moet je stappen zetten!

Stel een realistisch maar hoog doel, hoe concreter hoe beter. Het hoofddoel moet moeilijk maar haalbaar zijn. Dan weet je van jezelf dat je je volledig moet inzetten en dat geeft energie. Het stellen van subdoelen zet je aan tot handelen.

Je maakt voor jezelf een ladder met subdoelen met helemaal bovenaan het hoofddoel. Je richt je op alle aspecten die er nodig zijn om je doel te bereiken. Je doorzettingsvermogen wordt hierdoor ook groter. Zonder doelstelling was je mogelijk allang gestopt, maar nu ga je door totdat je het gehaald hebt. Zo kun je bijvoorbeeld zomaar een uurtje gaan sporten en het na drie kwartier wel welletjes vinden. Of je wil graag je duurvermogen verbeteren en een bepaalde afstand in een bepaalde tijd kunnen volhouden. Dan ga je je best doen om het te halen. En je wordt beter in het bedenken van strategieën om je doelen te halen. Je wordt creatiever in je planning om toch te gaan sporten.

Heb je moeite met het stellen van doelen of het waarmaken van je dromen. Ik help je graag mee. Het kan al voor €60 per maand.

Geef een antwoord