Gebruikerservaring: je rolstoel altijd bij je

Gebruikerservaring: Drager voor je rolstoel op je handbike

 

Door de jaren heen verzamel je als rolstoeler van alles wat functioneel is of misschien later nuttig kan worden. En je kijkt ook om je heen naar wat anderen aan slimme oplossingen verzinnen.

Inmiddels handbike ik al meer dan 20 jaar en heb er al een paar “versleten”.  Op vakanties en weekendjes uit ging altijd een tracker en handbike mee. Beide hebben hun nut, maar uiteindelijk blijft het beperkt:

 • heuvel op met Tracker is lastig, en buiten Nederland is het nogal snel heuvelachtig
 • basis snelheid met Tracker is lager dan met handbike
 • met handbike is een bepaalde ‘fietssnelheid’ langer vol te houden
 • samen tochtjes met handbike
  • is heuvel op makkelijker, maar zonder rolstoel wordt het na twee uur moeilijk, dan moet ik er wel even uit
  • twee uur doorjakkeren vindt degene die meefietst niet veel aan, terrasje op z’n tijd moet ook gebeuren

Dus hoe beide te combineren?

In het verleden heb ik al een eens een aanhanger gemaakt; rolstoelwielen in het frame en de rolstoel op frame. Aan de fiets een trekhaak en rijden maar! Dit viel een beetje tegen. Het fietst niet makkelijk, het is een hoop gesjouw en uiteindelijk ligt alles in de schuur.

Op een bepaald moment zie je iemand die de oplossing heeft. Hij had een drager gemaakt voor zijn rolstoel waarbij de wielen van zijn rolstoel dienen als wielen voor de handbike. Deze drager werkt ook als een soort krik om de achterkant op te tillen en de wielen van de rolstoel in de handbike te plaatsen.

Maar dat moet dan nog gerealiseerd worden. En dan is Ralf de uitgelezen persoon. Veel specifieke kennis, vindt de uitdaging om het goed werkend te krijgen leuk en denkt mee.

Ralf ging ermee aan de slag. Hij heeft gebruik gemaakt van de buizen op het frame die normaal bedoeld zijn om de bumper op te plaatsen. De as-bussen van de handbike heeft hij vervangen door asbussen waarin de achterwielen met Quick Release assen van de rolstoel geplaatst kunnen worden.

De drager/ krik moest gefixeerd kunnen worden op het frame waarbij de rolstoel er eenvoudig op vast gezet kan worden. Ralf heeft een schuif gemonteerd om de drager vast te zetten en met een spin wordt de rolstoel zo strak vastgebonden dat deze op zijn plaats blijft liggen. Doordat Ralf de buizen heeft bekleed met kunststof tikt het metaal niet hinderlijk op elkaar.

Uiteindelijk is het resultaat er naar. Een “oude handbike” aangepast, vriendin bindt rolstoel op bok en het biked gemakkelijk met juiste fietssnelheid.

Resultaat:

 1. veel minder mee te sjouwen in de caravan.
 2. heuvels zijn beter te nemen.
 3. rolstoel altijd bij de hand
 4. vriendin blij
 5. geen excuses meer: lekker op pad!