Handbiken op een trainer, hoe houd je het leuk?

De winter komt er weer aan en dan is het soms lastig om buiten te trainen met je handbike. Om niet helemaal stil te vallen en je opgebouwde conditie te verliezen ga je binnen trainen. Maar hoe hou je het trainen op een Tacx (of een andere trainer) leuk? Het is vaak mentaal een stuk zwaarder. Hieronder een aantal tips om de winter met een betere conditie door te komen.
Dit artikel is bedoeld voor handbikers die al een trainer hebben. In een volgend artikel komt de keuze en aanschaf aan bod.

Zoek een prettige sportplek

Als je eerst een half uur je handbike ergens uit een berging moet halen en de trainer moet installeren dan is de motivatie om te gaan trainen vaak snel verdwenen. Als de handbike en trainer makkelijk te pakken en neer te zetten zijn op een prettige plek, dus bij voorkeur niet in een donker kamertje of op een rommelhok, dan is de kans ook groter dat je er op gaat rijden. Zo kun je, afhankelijk van je woonsituatie, je handbike in de woonkamer neerzetten. Je partner of huisgenoot moet dit natuurlijk ook een geschikte plaats vinden.

Afleiding maakt de training leuker

Hoe je het wendt of keert, binnen handbiken is veel minder leuk dan lekker buiten rijden. Er is geen gevoel van snelheid, de omgeving verandert niet en je hoort een constant gezoem, dat zijn allemaal factoren die het mentaal veel zwaarder maken om binnen te trainen. Een half uur binnen trainen voelt dan het zelfde als anderhalf uur buiten. Ook de weerstand wordt als zwaarder ervaren, ook al is die exact gelijk. Als je een duurtraining doet is het dus verstandig om afleiding te zoeken. Ik kijk graag naar series, films of tv-programma’s die ik gemist heb. Liever lekker luchtige series zodat ik soms even niet in de gaten heb dat ik aan het trainen ben. Je komt dan in een flow en de minuten vliegen voorbij. Zo snijdt het mes aan twee kanten: je hebt getraind en ook een avondje tv gekeken. Als je daarbij een koptelefoon opzet dan ben je ook nog eens af van het zoemgeluid dat je trainer produceert. Je kunt dan ook een muziekje opzetten als je bijvoorbeeld een etappe van de afgelopen Vuelta zit te kijken, dat is leuker dan luisteren naar het commentaar en op muziek kun je ook nog eens lekker op het ritme rijden.

Tot slot

Het is bijna onmogelijk om uren te rijden op een trainer. En dat hoeft ook niet. Om je basisconditie te verbeteren is anderhalf uur meer dan genoeg. Het allerbelangrijkste is dat je persoonlijke doel bereikt. Heb je moeite met het opstellen van je doel, bel me gerust even.

Geef een antwoord